Ontvang voortaan onze nieuwsbrief!
Uw e-mailadres:  
Nieuwe cd 'Canto Ostinato' released

Pianoduo Scholtes & Janssens heeft tijdens het Pianoduo Festival Amsterdam Voorjaarsweekend op 25 mei 2024 hun vierde cd officieel gelanceerd. Het album bevat een live opname van 'Canto Ostinato'. De cd is vanaf nu verkrijgbaar, onder andere op de cd-pagina van deze website. 

Het eerste exemplaar van de cd werd door Lestari en Gwylim uitgereikt aan NPO Klassiek-presentator Ab Nieuwdorp tijdens een concert gewijd aan de uiteenlopende vormen van minimal music. 

De cd werd opgenomen 

Canto Ostinato Tour 2023: 100 jaar Ten Holt

Ter gelegenheid van het 100ste geboortejaar van Simeon ten Holt (1923-2012) brengt Pianoduo Scholtes & Janssens dit najaar een ode aan de Bergense componist met een speciale Canto Ostinato-tournee langs verschillende kerken in Nederland.


Het duo is vanaf 16 november 2023 op zes verschillende locaties te horen: Amersfoort, Arnhem, Groningen in november, gevolgd door vier kerstconcerten in december in Tilburg, Naarden en Den Haag. De concerten duren circa 75 minuten (Naarden: 60 minuten) en na afloop is er ruimte voor een drankje.


Zie voor kaartverkoop de agenda en de website www.100jaartenholt.nl.


Canto Ostinato bestaat uit meer dan 200 verschillende secties met verschillende variaties die naar willekeur gespeeld en herhaald kunnen worden. “We laten ons inspireren door het moment, de sfeer en het publiek ” aldus Lestari Scholtes. “Ieder concert is daardoor een unieke belevenis. Al heb je het stuk honderd keer gehoord, elke uitvoering is anders.”


“We hopen met dit eerbetoon aan Ten Holt niet alleen onze fans en vaste concertbezoekers te enthousiasmeren” vertelt Gwylim Janssens, “de muziek van Ten Holt is voor iedereen toegankelijk en heerlijk om bij weg te dromen, en dat willen we ook graag overbrengen aan iedereen die deze muziek nog niet kent.”


Hart onder de Riem tournee 2023

Begin 2023 maakt het Pianoduo Scholtes & Janssens, bestaande uit Lestari Scholtes en Gwylim Janssens, een concerttournee langs tien ziekenhuizen door heel Nederland, de 'Hart onder de Riem concerten'. Het duo geeft hiermee een muzikaal kado aan de medewerkers van de ziekenhuizen, als dank omdat zij zich in de afgelopen jaren, de 'coronajaren', geweldig hebben ingezet om duizenden patiënten te helpen en te ondersteunen. Tijdens dit concert luister je naar de energieke sonate in Bes van Wolfgang Amadeus Mozart, de meeslepende Fantasie in f van Franz Schubert en de sprookjesachtige 'Pas d'action' uit Tchaikovsky's Schone Slaapster. Een programma waarbij je even kunt wegdromen en tot rust komen. Deze tournee wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Internationale pers lovend over nieuwe cd

De nieuwe cd van Scholtes & Janssens wordt inmiddels geprezen door de internationale pers. Onder meer BBC Music Magazine en Music Web International schreven lovende recensies over de nieuwe opname van het duo. 


BBC Music Magazine schreef 'They breathe together, agree on relative dynamics and tonal colour and understand the balance of the textures.' en bekroonde de cd met maar liefst 4**** sterren. Lees de volledige recensie hier


Music Web International vergeleek de opname met de legendarische cd van Murray Perahia en Radu Lupu, ook met Mozart en Schubert: 

'Given my affection for that Murray Perahia/Radu Lupu recording of these great works by Mozart and Schubert, I have been pleasantly surprised by how soon I was sold on these performances by Piano Duo Scholtes & Janssens. These recordings can certainly live side by side in any collection, and I have a feeling the newer version might easily end up getting more airplay.


De volledige recensie kan je hier lezen. 

Scholtes & Janssens bij Vrije Geluiden

Op zondag 7 maart is Pianoduo Scholtes & Janssens te zien bij het muziekprogramma Vrije Geluiden. Op het programma staat Schubert's Fantasie in f. Het programma is om 10:30 uur te zien op NPO2 Extra.

Foto: Scholtes en Janssens tijdens de opnames in het Beauforthuis te Austerlitz. 

Lestari en Gwylim bij Podium Witteman

Op zondag 28 februari waren Lestari en Gwylim te gast bij het televisieprogramma Podium Witteman op NPO2. Het duo speelde delen uit Mozart's Sonate voor twee piano's in D tijdens een item van Floris Kortie, die vertelde over het 'Mozarteffect'. Ook speelden Lestari en Gwylim een korte medley van filmmuziek samen met strijkers uit het Metropole Orkest. Het arrangement was geschreven door filmcomponist Bob Zimmerman. 

De uitzending kan je hier terugkijken. 

CD-release bij Challenge Records International

De nieuwe cd van Lestari en Gwylim is op 22 januari uitgekomen bij Challenge Records International. Op de cd staan Mozart's Sonate voor twee piano's, Schubert's Fantasie in f en een selectie uit de Bach koralen bewerkt door Kurtag. Afgelopen september namen Scholtes en Janssens de cd op in studio 1 van het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Bestel en beluister de cd hier!

Succesvolle coronaproof editie van het 8e Pianoduo Festival Amsterdam

Van 2 t/m 6 december vond de 8e editie van het Pianoduo Festival Amsterdam plaats. Lestari en Gwylim, artistiek leiders van het festival, presenteerden deze keer een aangepaste, coronaproof editie met als hoofdlocatie De Duif in Amsterdam. Te gast waren onder andere jazzduo Peter Beets & Cor Bakker, jonge jazztalenten Sergio Abdoelrahman & Vanjo Elzinga en Pianoduo Beth & Flo. Scholtes en Janssens waren zelf te horen in een viertal concerten, waaronder met het Intercontinental Ensemble. 

Tijdens dit concert stond onder meer de première van Schubert's Fantasie in f in de bewerking voor pianoduo en ensemble op het programma. Enkele van de concerten werden gelivestreamd. Kijk deze terug op het YouTube-kanaal van het festival. 

Nieuw corona-project: Hart onder de Riem-concerten

In augustus en november zal Pianoduo Scholtes & Janssens een vierdaagse toer maken langs diverse ziekenhuizen door heel Nederland. Met deze 'Hart onder de Riem-concerten' wil het duo hun steun betuigen aan de medewerkers uit de zorg en laten zien en horen dat muziek verbindt en ons altijd bijstaat, zeker in deze tijd. Deze concerten worden mede mogelijk gemaakt door het initiatief 'Balkonscènes' van het Fonds Podiumkunsten en het Cultuurmakersfonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds, beide speciaal bedoeld voor kunstenaars in coronatijd. 

Scholtes & Janssens tekenen bij Challenge Records International

Pianoduo Scholtes & Janssens gaat een bijzondere samenwerking aan met het label Challenge Classics / Challenge Records International. Begin september zullen Lestari en Gwylim werken van Schubert en Mozart opnemen in de prachtige Studio 1 van het Muziekcentrum van de Omroep. De 3e cd van het duo wordt begin 2021 uitgebracht.