Ontvang voortaan onze nieuwsbrief!
Uw e-mailadres:  

Seizoen 2017-2018

Eén piano, vier handen

F. Schubert
Grande Sonate in Bes D617

C. Gluck, arr. G. Anderson
Ballet from ‘Orphée et Eurydice’

M. Ravel
Rapsodie espagnole

pauze

M. Moessorgski, arr. P. Swerts
Schilderijententoonstelling

of

I. Stravinsky
Le Sacre du Printemps


Schubert schreef maar liefst drie dikke bundels vol met piano quatre-mains werken. Niet alleen omdat hij van het genre hield, maar ook als excuus om naast zijn charmante vrouwelijke leerlingen te mogen zitten. De Grande Sonate in Bes wordt maar zelden uitgevoerd, maar staat onder de pianoduoliefhebbers bekend als een van de hoogtepunten uit de vier handen literatuur.
Het is een relatief vroeg werk waarin met name Schuberts melodieuze kwaliteiten naar voren komen. Een andere onvergetelijke melodie komt uit het Ballet van ‘Orphée et Eurydice’. Greg Anderson, van het befaamde Anderson & Roe Pianoduo, maakte een bijzondere bewerking voor piano vier handen van dit geliefde werk. Spaanse ritmes, liederen, volksmuziek en dansen komen naar voren in het laatste werk voor de pauze: de Rapsodie espagnole van Maurice Ravel in de originele versie voor piano vier handen.

Na de pauze mag u kiezen tussen twee meesterwerken. De Belgische componist Piet Swerts bewerkte Moessorgsky’s Schilderijententoonstelling voor piano vier handen. Geïnspireerd door de schilderijen van goede vriend Viktor Hartmann vertaalde Moessorgsky beeld in muziek. Tijdens de diverse Promenades wandelt u van schilderij naar schilderij. Stravinsky’s Sacre du Printemps zorgde tijdens zijn première in 1913 voor flink veel opschudding in Parijs. De een noemde het een schandaal, de ander vond het een meesterwerk. Vandaag de dag wordt het beschouwd als een van de meest intrigerende en invloedrijke composities ooit geschreven.


Twee piano's

W.A. Mozart
Sonate in D voor twee piano’s KV 448

N. Medtner
Russian Round Dance

S. Prokofiev, arr. M. Pletnev
Cinderella Suite


De grote sonate voor twee piano’s hoort zonder twijfel tot de meest imposante en virtuoze pianowerken van Mozart, en is een van de belangrijkste werken in het genre pianoduo. Als toonbeeld van het classicisme vormt het de perfecte tegenhanger van een klassieker in wording, de Cinderella Suite van Prokofiev, in neo-classistische stijl. Meesterpianist Mikhail Pletnev bewerkte het beroemde ballet van Prokofiev in 2012 voor piano duo, en nam daarbij Prokofiev’s eigen pianosolotranscripties als uitgangspunt. Het stuk heeft in korte tijd grote populariteit gekregen bij zowel publiek als bij professionele pianoduo’s, vanwege de combinatie van transparantie, sfeer en virtuositeit. Als intermezzo tussen deze twee grote meesterwerken spelen Scholtes & Janssens de relatief onbekende, maar charmante Russian Round Dance van Medtner, die zich eveneens door sprookjes liet inspireren.Pianoduo History Highlights

Twee piano’s (periode december 2017-februari 2018)

W.A. Mozart
Sonate in D voor twee piano’s KV 448

F. Schubert
Fantasie in f

C. Debussy
En Blanc et Noir

T. Beijer
Ballade


Een bloemlezing met de belangrijkste werken uit de ontwikkeling van het genre pianoduo. Wolfgang Amadeus Mozart was de eerste componist die het genre pianoduo echt tot bloei bracht. Samen met zus Nannerl musiceerde hij, en schreef hij zijn eerste pianoduosonates al op jonge leeftijd. Hoogtepunt van dit oeuvre werd de grote sonate voor twee piano’s. Schubert volgde met een ongeëvenaard grote hoeveelheid aan werken voor vier handen, waaruit zijn Fantasie in f het meest bekend en geliefd werd. In de periode na de romantiek leidden maatschappelijke en kunstzinnige ontwikkelingen hand in hand, uitmondend in een grote diversiteit aan stijlen, waaronder het impressionisme, maar ook maatschappelijk zware momenten zoals twee wereldoorlogen. Debussy verwerkte zijn hoop én verdriet in het donkere En Blanc et Noir, waarin de twee piano’s een tot dan toe onbekend kleurenpalet en kleurvermenging laten horen. Ook heden ten dage ontwikkelt het genre zich nog door, en worden nieuwe composities gemaakt, waaronder de Ballade voor twee piano’s (2012) van de jonge Nederlandse componist Thomas Beijer, speciaal geschreven voor Lestari en Gwylim.

Vuurwerk van het volk

Twee piano’s en slagwerk (vanaf maart 2018)

Pianoduo Scholtes & Janssens, Ramon Lormans en Dominique Vleeshouwers

B. Bartók
Sonate voor twee piano’s en slagwerk

M. Ravel
Rapsodie espagnole

werken voor pianoduo en slagwerkduo


De thans beroemde pianist Georg Solti moest in 1938, toendertijd nog student, onverwacht invallen als bladomslaander bij de Hongaarse première van Bartók’s Sonate voor twee piano’s en slagwerk. “Het was ingewikkeld, ik had de gecompliceerde partituur nog niet eerder gezien,” zei hij later, “en ik had ook nog nooit een concert meegemaakt met zo weinig succes als dit concert. Toen het stuk eindigde, bleef bijna heel het publiek stil… ik voelde me verdrietig, en beschaamd naast Bartók.”

Het werk werd uiteindelijk een van Bartok’s meest succesvolle werken en ook Solti speelde het vaak, en met veel succes. Deze keer is het de beurt aan duo Scholtes & Janssens, en zij slaan de handen ineen met de vooraanstaande slagwerkers Ramon Lormans en Dominique Vleeshouwers (winnaar Tromp Concours 2014). Naast het werk van Bartók, die zich vaak liet inspireren door volksmuziek uit thuisland Hongarije, komt de virtuoze Rapsodie espagnole van Ravel voorbij, dit keer in de bezetting voor pianoduo en slagwerk. Ook dit werk is duidelijk geïnspireerd op volksmuziek, Spaans, naar de afkomst van Ravel’s Baskische moeder.


Kids! Peter & de Wolf

Eén piano, vier handen

Pianoduo Scholtes & Janssens en Joep Onderdelinden, verteller/acteur

Met animatiefilm van All Things Moving.


Het spannende sprookje in een familievoorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar. Zeker ook geschikt voor ouders, ooms, tantes, opa's en oma's! Acteur Joep Onderdelinden (o.a. Postbode Siemen, Sinterklaasjournaal, A Chorus Line) neemt jong (en oud) mee naar de wereld van de dieren, grote en kleine mensen. Wie is er niet opgegroeid met het spannende sprookje “Peter en de Wolf”? Het verhaal én de muziek van Sergej Prokofjev werden al snel na de première wereldberoemd. Hij schreef het stuk in opdracht van het kindertheater in Moskou, om de Russische kinderen kennis te laten maken met muziek. Het verhaal gaat over de jongen Peter die zonder toestemming uit de tuin van zijn opa loopt, terwijl er buiten wolven rondlopen. Opa roept hem net op tijd terug de tuin in, want daar komt de wolf al aan… met zijn donkere ogen loert hij naar een vogel, een eend en een kat. Welke van de drie zal er in zijn buik eindigen?De muziek van Prokofjev wordt in een bewerking voor piano vier handen uitgevoerd door Pianoduo Scholtes & Janssens en het verhaal wordt ondersteund door een animatiefilm van All Things Moving.


Voor dit concert is een projectie-apparatuur (scherm en beamer) vereist.

Schubert & Brahms

Eén piano, vier handen

J. Brahms
selectie uit Walzen en Hongaarse dansen voor piano vier handen

F. Schubert
selectie uit liederen

F. Schubert
Fantasie in f D940 of Grande Sonate in Bes D617

J. Brahms
Liebesliederwaltzer opus 52


Schubert schreef zijn meest geliefde werk, de Fantasie in f, voor Karoline Esterházy, op wie hij heimelijk verliefd was. In deze fantasie hoort u lyriek, hoop, verdriet en blijdschap. Mocht u liever een onbevangenere Schubert horen, dan kunt u kiezen voor zijn Grande Sonate in Bes, zelden gespeeld en een toonbeeld van sprankelende virtuositeit. Een vrolijkere noot komt naar voren tijdens de walzen en Hongaarse dansen van Brahms, waarin Brahms werd geïnspireerd door Hongaarse folklore en zigeunermuziek. Zijn Liebesliederwalzen voor vier zangers en pianoduo componeerde hij als eerbetoon aan Schubert's Ländler. Bij dit programma werkt het Pianoduo Scholtes & Janssens samen met vier Nederlandse topzangers (wisselende samenstelling).Seizoen 2016-2017

Fantasia

Twee piano's

Een sprookjesachtig programma met een van Prokofiev’s meest uitdagende werken: de Cinderella Suite in de bewerking voor twee piano’s gemaakt door meesterpianist Mikhail Pletnev. Een ander sprookje is te horen in Grieg’s eerste Peer Gynt suite, gebaseerd op Henrik Ibsen’s gelijknamige toneelstuk, waarin de Noorse schurk Peer Gynt droomt over het veroveren van de wereld. Ook Arensky laat zijn fantasie spreken. In zijn suite ‘Silhouettes’ hoort u vijf verschillende karakterschetsen waarin hij invloeden laat horen van Franse barok, Spaanse fandango’s en zijn eigen Russische romantische ziel. Het programma wordt afgesloten met Lutosławski's virtuoze Paganini Variaties, geïnspireerd op het 24e vioolcapriccio van Niccolò Paganini.


Sergei Prokofiev / Mikhail Pletnev
Cinderella Suite

Edvard Grieg
Peer Gynt suite nr. 1

Anton Arensky
Suite nr. 2 opus 23 ‘Silhouettes’ 

Witold Lutosławski 
Variaties op een thema van Paganini

Schilderijententoonstelling

Een piano, vier handen

“Kant en klare klanken en ideeën komen op me af. Ik heb er zoveel opgeslokt, dat ik bijna barst en je kunt mijn fysionomie in de tussenspelen herkennen”, vertelde Moessorgsky na het zien van de schilderijententoonstelling van zijn vriend en kunstenaar Victor Hartmann. Hij was niet de enige componist die zich liet prikkelen door andere kunsten. Maurice Ravel vertaalde sprookjes van schrijvers als Perrault en d’Aulnoy naar muziek voor piano vier handen in zijn betoverende Ma mère l’oye, oftewel sprookjes van Moeder de Gans. Deze twee meesterwerken worden aangevuld met Schubert’s dramatische Lebensstürme en een sfeervol intermezzo van Louis Andriessen.

 

Franz Schubert
Lebensstürme D947

Maurice Ravel
Ma mère l’oye

Louis Andriessen
Nuit d’été

Modest Moessorgski
Schilderijententoonstelling (arr. piano vier handen door P. Swerts)

Con anima

Eén piano, vier handen

Hoogtepunten uit de klassieke muziekgeschiedenis en het pianoduorepertoire worden afgewisseld met onbekendere, maar zeker niet minder boeiende werken van Hindemith, Andriessen en Rosenblatt. Een programma waarin de bezieling, inspiratie en enthousiasme van componisten centraal staan. Hindemith’s Sonate voor piano vier handen stamt uit een aanzienlijke reeks van sonates die hij componeerde voor elk instrument dat hem inspiratie gaf. In deze sonate worden invloeden van Bach afgewisseld met neo-classicistische invloeden van Stravinsky en romantiek van de vroege Schönberg. Louis Andriessen schreef Nuit d’été toen hij als 17-jarige student aan het conservatorium studeerde. ‘Als jonge componist ontdek je waar zomernachten (nuit d’été) eigenlijk voor bestemd zijn’, vertelde de componist over zijn jeugdwerk. De nog levende componist en pianist Alexander Rosenblatt combineert in zijn Concertino on two Russian themes drie van zijn liefdes: Russische volksmuziek, klassiek en jazz. Voor dit virtuoze slotstuk zijn niet alleen getrainde vingers nodig, maar moet er ook flink geoefend worden op de choreografie voor handen en voeten…


Edvard Grieg
Peer Gynt suite nr. 1

Maurice Ravel
Ma mère l’oye

Paul Hindemith
Sonate voor piano vier handen

Louis Andriessen
Nuit d’été

Alexander Rosenblatt
Concertino on two Russian themes


Kamermuziek: American Adventure

Eén piano, vier handen

Een muzikale reis door Amerika! De hedendaagse componist John Adams is een van de meest populaire componisten in de Verenigde Staten. Zijn stijl is uitdagend, soms minimalistisch en energiek. Road Movies omschrijft hij zelf als 'reismuziek'. Het eerste en derde deel zijn swingend en ritmisch, alsof men op een lange weg door de Nevadawoestijn rijdt. In het tweede deel komt zijn liefde voor bluesmuziek naar voren. Ook Samuel Barber is een componist waarop de Amerikanen trots zijn. Hij schreef zijn Souvenirs opus 28 als herinneringen aan de oude Broadway-shows, waar hij als kind vaak naar luisterde met zijn moeder. Erich Korngold is vooral bekend geworden als filmcomponist. Ook als klassiek componist heeft hij een aantal indrukwekkende werken geschreven. Zijn Suite voor twee violen, cello en piano linkerhand (!) schreef hij voor de oorlogsveteraan en pianist Paul Wittgenstein, die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn rechterarm verloor.

John Adams
Road Movies voor viool en piano

Samuel Barber
selectie uit 'Souvenirs opus 28' voor piano quatre-mains

Erich Korngold
Suite voor twee violen, cello en piano linkerhand

In samenwerking met Rosanne Philippens - viool, Myrthe Helder, viool en Leonard Besseling - cello

Kamermuziek: Schubert & Brahms

Eén piano, vier handen

Schubert schreef zijn meest geliefde werk, de Fantasie in f, aan het einde van zijn leven voor Karoline Esterházy, op wie hij heimelijk verliefd was. In deze fantasie hoort u lyriek, hoop, verdriet en blijdschap: emoties die Schubert ervoer tijdens zijn verliefdheid, die uiteindelijk onbeantwoord bleef. Mocht u liever een dramatischere Schubert horen, dan kunt u kiezen voor zijn Lebensstürme. Een vrolijkere noot komt naar voren tijdens de walzen en Hongaarse dansen van Brahms, waarin Brahms werd geïnspireerd door Hongaarse folklore en zigeunermuziek. Zijn Liebesliederwalzen voor de bijzondere bezetting van vier zangers en pianoduo componeerde hij als eerbetoon aan Schubert's Ländler. Er wordt gezegd dat Brahms deze liefdesliederen schreef voor Clara Schumann, de vrouw van Robert Schumann, op wie hij lange tijd verliefd was. Bij dit programma werkt het Pianoduo Scholtes & Janssens samen met vier Nederlandse topzangers.

Johannes Brahms
selectie uit Walzen en Hongaarse dansen voor piano vier handen

Franz Schubert
selectie uit liederen
Lebensstürme voor piano vier handen D947 of Fantasie in f D940

Johannes Brahms
Liebesliederwaltzer opus 52